Vara tillsammans

Jag ska här berätta hur en gruppträff kan se ut. Jag var i en grupp för tvång för att det inte är lätt att prata om det med de som inte har det.Det skulle kännas bra att kunna vara öppen och ärlig om det och inte dömas. Det kändes som en bra sak.
 
När jag kom dit satt jag utanför rummet där gruppen skulle vara. Det var en kille där och vi pratde lite om tvång. Jag blev väldigt förvånad när en klasskompis kom dit, jag skulle aldrig kunna tro att hon kunde må psykiskt dåligt. Jag har kommit fram till att det är vanligare än många tror, men att vi efter lång tid skulle träffas där var oväntat. Det blev lite prat där också om vilka tvång vi hade.
 
Jag visste inte hur ett gruppsamtal skulle gå till. Det var en psykolog och till en början var det vi tre patienter, ett tag senare var en annan kille med. Vad det gick ut på var att öppet få tala om tvång och få ösa ur oss lite om hur jobbigt det var. Jag och tjejen pratade mest. Jag tror att vi var helt öppna med hur vi hade det. Jag skriver tror för jag kan bara tala för mig själv, och jag var helt ärlig om det. Det var ganska kul att inte behöva skämmas eller ifrågasättas när jag tog upp de tokiga saker jag gör, t ex när jag ska köpa något. Där har jag många tvång, det är att gå igenom affären på ett visst vis, priset måste vara rätt siffor, hysteri över vilken vara jag ska ta, ta på saker ett visst antal gånger och mycket, mycket mer. Gruppen visade medlidande och höll med i vissa saker.
 
Det var kul ett tag tills jag på något sätt började se hur det egentligen var. Vi satt och ömkade varandra och det var som att vi försökte slå tvångrekord sinsemellan. Jaså du har det tvånget, det är inget mot vad jag har och så höll det på. Vi pratade också om ytliga saker och jag insåg att om man bara tycker synd om varandra kommer man inte vidare. Alla hade tvång och genom gruppen fick man bekräftat att det var helt normalt. Det är en sjukdom som gör att man ibland inte vet hur man ska orka, men då borde psykologen gett oss råd om hur man skulle kunnna minska dem och inte jamsat med. Jag tycker att det är bra att grupper finns, men de ska inte förstärka ett visst beteende istället borde det ta en fram.